Marturii despre o fetita rupta din soare

Acesta este titlul blogului de unde va invit sa cititi fragmente din viata unei minunate fetite pe care o am in terapie si a carei mama scrie despre experientele fiicei ei. Ea este diagnosticata cu sindrom Asperger dar sunt multe elemente care adesea o scot din categoria sindromului iar parintii adesea glumesc spunand ca este „sindromul Vera”. Acest blog este incarcat de emotie si de intelegere din partea mamei pentru fiica ei, si il recomand atat colegilor psihologi cat si parintilor. Pe aceasta cale voi mai transmite admiratia mea fata de mama Verei, care este un exemplu de daruire, acceptare si intelegere, si de la care parintii cu copii cu tulburari din spectrul autist ar avea multe de invatat.

Voi incepe cu un articol recent:
http://sindromasperger.wordpress.com/2011/10/27/a-gresi-e-omeneste/

Psih.Ana Maria Mintici

„a gresi e omeneste

Oricare ar fi greseala pe care o faci fata de ea, Vera te iarta din tot sufletul, mai ales atunci cand recunosti simplu, am gresit.

Desigur, are si ea niste limite. Daca greseala frizeaza un absurd inteles numai de ea, daca vreun algoritm este nemilos incalcat, daca elementele unei enumerari au fost inversate sau omise, daca folosesti fraze incomplete, daca sesizeaza orice mica eroare de comportament sau de exprimare, daca ordinea din mintea ei este amenintata sau atacata cu dezordinea unui “haos lumesc” – atunci ajunge in “punctul critic” si “nelinistea” se poate dezlantui ca o furtuna pe mare. Insa de multe ori, cand te astepti sa fie suparata pe buna dreptate, cand te simti cu musca pe caciula, exact atunci te uimeste cu un switch intelept catre pacea interioara si catre iertare.

Azi, in agitatia punerii in scena a unor piese de teatru, Tom a gresit niste cuvinte, rostindu-le stalcit, eronat. Pardon, s-a scuzat el imediat (stiind ca o crima sau o silaba asezata gresit in cuvant este acelasi lucru pentru ea), iarta-ma Vera, a gresit tati.
“Nu-i nimic”, l-a tintuit ea cu privirea (in ciuda sindromului).
Am invatat azi la cursul de arta ca a gresi e omeneste si ca daca cineva n-ar mai gresi, atunci el nu ar mai fi om.

Tom a amutit. Eu stiam de la terapeuta noastra Ana Mintici ca ii vorbise astazi Veronicai despre greseli si acceptarea lor. Dar, asa cum m-am minunat de multe ori pe parcursul acestei terapii, ma emotioneaza si ma lasa perplexa felul plenar in care Vera se umple de aceste mesaje, si le insuseste restructurandu-si sinele si redand informatiile intr-o forma uimitor de corecta, complexa si eficienta.

Asa cum spuneam la inceputul acestui blog, de multe ori simt ca traim pasind de pe palierul unei asa-zise anormalitati, mereu in cate o camaruta a fericirii… „

Reclame

Un gând despre „Marturii despre o fetita rupta din soare

  1. mersi mult Ana pt cuvintele tale, pt admiratia ta dar mai presus de toate pentru eficienta uimitoare a terapiei pe care o conduci cu un har firesc si evident.
    iti intorc inzecit admiratia si pot spune cu mana pe inima ca esti unul dintre putinii oameni in aceasta viata cu care merg de mana la drum lung, cu incredere si cu dragoste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s